Wat mag je niet missen tijdens je vakantie in Israël?

Een vakantie Israël is vaak een reis met een bedoeling, want als er een land is waarin je cultuur en geschiedenis verweven vindt met prachtige natuur en een vooruitstrevende, open minded bevolking, dan is dat wel in Israël. Tijdens een bezoek aan Jeruzalem loop je over de heilige straten waar tal van sleutelfiguren uit de Bijbelse literatuur ook hun voetsporen zouden hebben gezet. In het historische centrum wordt ‘nieuw’ met ‘oud’ verbonden.

Israël is geen land om zo maar naar toe te reizen, het is een land en een cultuur die je moet beleven. Het contrast tussen steden als Jeruzalem en Tel Aviv kan bijna niet groter. Waar je in Jeruzalem vooral veel (heilige) geschiedenis vindt, vind je in Tel Aviv een heel andere scene. Het is de place to be om het nachtleven van Israël mee te maken. Verder heeft Tel Aviv prachtige stranden waar het goed toeven is. Er wordt wel gezegd dat je je handen samenvouwt in Jeruzalem (bidden) en dat je ze in de lucht steekt in Tel Aviv (feesten). Tel Aviv heeft een bruisend nachtleven en is zeer homo vriendelijk. Er is een bruisende gay scene in de stad.

Bezoek de Dode Zee: de laagste plek op aarde

Daar waar de Mount Everest met zijn 8850 meter hoge top als hoogste plek op aarde wordt gezien, kun je de Dode Zee op de grens van Jordanië met Israël als het laagste landpunt op aarde beschouwen (minus 413 meter). Het contrast met de besneeuwde pieken van de Mount Everest kan bijna niet groter. Om helemaal volledig te blijven, het laagste punt op aarde is de Mariana Trog. Die bevindt zich op minus 10.916 meter. Bezoek je Israël, dan is een bezoek aan de oevers van de Dode Zee bijna een verplichte excursie.

Molens kijken tijdens je Israël vakantie

In Jeruzalem vind je naast de verschillende heiligdommen ook een heuse molen. De molen stamt uit 1857 en werd gebouwd door een Joodse filantroop uit Engeland: Moses Montefiore. De molen staat symbool voor een nieuwe industriële revolutie in Israël en is gemodelleerd naar het model van de Europese molens. Uiteindelijk draaide de molen maar zo’n achttien jaar echt. Daarna werd er overgegaan op andere vormen van de verwerking van graan.

Een hele lange tijd werd de molen niet gebruikt. Hij werd pas weer belangrijk tijdens de Joodse onafhankelijkheidsoorlog, toen hij als uitkijkpost werd gebruikt. Het Britse leger blies de top van de molen kapot, een actie die ‘Operatie Don Quixote’ genoemd werd, na het literaire figuur dat tegen windmolens vocht. De molen werd in 2012 gerestaureerd, tijdens het zestigjarig jubileum ter nagedachtenis aan de oprichting van de Joodse staat. Inmiddels is de molen een toeristische trekpleister en bezoeken vele toeristen tijdens hun vakantie naar Israël deze molen. De molen draait zelfs weer.

Bezoek het graf van Harry Potter

Op de Ramleh militaire begraafplaats ligt een inmiddels zeer bekende soldaat begraven. De Britse soldaat ‘Harry Potter’ overleed in 1939. Zijn graf ging lange tijd onopgemerkt, net zoals de andere 3887 graven die te bezoeken zijn op de begraafplaats. Sinds echter ene J.K. Rowling een serie boeken schreef over een jonge tovenaarsleerling met de naam ‘Harry Potter’, en sinds die boekenserie ongekend succesvol is geworden, wordt het graf van soldaat Harry Potter dagelijks vele malen door toeristen tijdens hun vakantie naar Israël bezocht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *